úterý 15. října 2013

Návštěva: Konzervatoř Jaroslava Ježka







Dojem z návštěvy. Budova školy se nachází na Zeleném Pruhu v zrekonstruovaném paneláku. Prakticky uprostřed ničeho - kolem je chaotická zástavba sestávající z bytovek a rodinných domů. U vstupu jsou prakticky jen dvě "kuřácké" lavičky a dva stromy. V okolí je jen jedna hospoda, kam mě můj průvodce odmítl vzít i na kafe s tím, že je to "moc velký pajzl".
Komplex sestává z nižší prostřední budovy se vstupem a dvou vyšších s učebnami a internátem. Vstup je velmi formální přes turnikety a s recepcí s uniformovaným vrátným. 
Chodby připomínají nemocnici s linoleem na podlaze, sedačkami po stranách a mnoha dveřmi. Na sedačkách posedávají studenti čekající na individuální výuku nástrojů a přitom zkoušejí a bubnují o sebe paličkami od bicích. Každopádně chodby vypadají jedna jak druhá.
Ve jedné z vyšších budov jsou učebny nástrojů, rozdělené po patrech: v prvním patře klavírní oddělení,v druhém dechová sekce atd. V nejvyšších patrech je internát. V druhé vysoké budově jsou klasické učebny.
Ve škole panuje velmi zvláštní systém vypůjčování klíčů od jednotlivých tříd. Všichni studenti potřebují neustále cvičit a ve škole není dostatek uzavřených místností pro všechny, proto na chodbě visí automat na klíče a obrazovka s informací o tom, které třídy jsou volné a které obsazené. Automat mu půjčí klíč od volné cvičebny, který musí opět večer vrátit.

Samotné prostory nejsou vlastně ničím zajímavé, je to škola jako každá jiná, celou atmosféru tu tvoří všudypřítomné zvuky ladění nástrojů a hraní linoucí se po chodbách. 

Žádné komentáře:

Okomentovat